Szank Községi Önkormányzat honlapja

Kiskun emlékhely Zank vezér szállásán

2017. október 02.
Kedvezményezett neve: Szank Községi Önkormányzat
Projekt címe: Kiskun Emlékhely Zank vezér szállásán
Megítélt támogatási összeg: 350.000.000 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Támogatási szerződés hatálybalépésének dátuma: 2017.06.15.
Projekt kezdete és vége: 2016.08.01.-2020.12.15
Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-BK1-2016-00011

2017. június 15. napon aláírásra került a Közreműködő Szervezet és Szank Községi Önkormányzat között a támogatási szerződés a TOP-1.2.1-15-BK1-2016-00011 azonosítószámú, „KISKUN EMLÉKHELY ZANK VEZÉR SZÁLLÁSÁN” című projekt megvalósítására. A projekt a Széchényi 2020 program keretében, 350 millió Ft európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.2.1-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívása keretében kerül megvalósításra. A fejlesztést Szank önkormányzata konzorciumban, a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Kft-vel valósítja meg. A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2019. május 31.

A projekt célja az, hogy a szanki régészeti lelőhelyen feltárt emlékeket élményszerűen bemutassa az emlékhelyre érkező turistáknak:

• középkori templomrom és temető kettős körárokkal és cölöpsánccal,
• Árpád-kori földház.

Emellett a kunok életének változását ismerhetik meg az idelátogatók négyféle háztípus bemutatásával:

• jurta,
• Árpád-kori földház,
• XIV- XV. századi kun lakóház,
• XIX. századi tanya.

A projekt keretében olyan turisztikai attrakciót kíván létrehozni az Önkormányzat, mely egyrészt szolgálja a területen talált régészeti lelőhely bemutathatóvá tételét, másrészt a környéket évszázadok óta benépesítő kunok szellemi és kulturális örökségének továbbélését biztosító kulturális, hagyományőrző rendezvények infrastruktúrájának kiépítését. A látogató egyfajta történelmi tanösvény mentén végigjárhatja a kunok Kárpát-medencei történetét, amely során megismerkedik a négyféle háztípussal és az ehhez kapcsolódó életmódváltozásokkal. A fejlesztés illeszkedik a Kiskunság kultúrájának arculatához, helyi adottságokra épít a helyszíni régészeti feltárás és kun kulturális örökség bemutatásával.

Az épített örökség bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektet az Önkormányzat a kun kulturális örökség ápolására és bemutatására. A Kiskun Emlékparkban számtalan napi szinten megtalálható garantált programot kap a látogató, ami élményszerűvé teszi a kultúra megismerését. Emellett havonta ismétlődő rendezvényeken keresztül a kunok életének, kultúrájának egy-egy oldalát ismerhetik meg mélyebben az érdeklődők. Innovatív szolgáltatások kialakításával a mai kor igényeinek is megfelel majd az Emlékpark.

Ismétlődő élmények – garantált programok:
idegenvezetés magyar, angol, német nyelven, lovas, kutyás és baranta bemutatók, a Szankon talált tatárjáráskori kincslelet véres történetének megjelenítése, geocaching feladatlapok, érmenyomási lehetőség, csontkirakó, kun-kvíz, kun-erőpróba, werkfilm bemutatása a Kiskun Emlékpark kialakítása során zajló régészeti feltárásról és történelmi épületek kialakításának folyamatáról, kézművesség szabadtéri bemutatása, gasztronómiai interaktív bemutatók és kóstolási lehetőség.

Megismételhetetlen élmények:
Tematikus rendezvény napok a kunok életének felidézésére és kipróbálására: interaktív bemutatók amatőr színészekkel, játékok, tárgyak és tevékenységek kipróbálása, kiállítások, kóstolók, előadások.

Szolgáltatások:
kül- és beltéri érintőképernyős információs pult multimédiával, étkezési lehetőség, ajándékbolt, lovaskocsiztatás, komplex programajánlat biztosítása együttműködő partnerekkel, helyi szálláshely-közvetítés együttműködő partnerek segítségével.

Innovatív szolgáltatások:
a WIFI, QR kódok használata, mobileszközre optimalizált honlap, audioguide, info boxok, videóvetítők, mozgásérzékelők által vezérelt videó vetítők, bankterminál, bankkártyás fizetési lehetőség.

Látogatóközpont
Az emlékpark központi épülete, tájba illő kialakítással épül. Helyet kap benne egy fogadó-információs tér, egy kiállítóterem. A vendégek ellátását büfé és vendégtér teszi lehetővé. Az épület vendégek által is látogatható helyiségei teljes körűen alkalmasak az akadálymentes használatra. Az épület tetejére napelemes rendszer kerül elhelyezésre 2,5 kW teljesítménnyel.

Kiállító tér a Látogatóközpontban
A kiállító térben a kunok történetének négy időszakát szeretnénk bemutatni a tér három síkjában.
A bemutatni kívánt történelmi események:
I. Kunok korai története, korai magyar kapcsolatok;
II. Kunok beköltözése a Magyar Királyságba, tatárjárás;
III. Klasszikus középkor, kun székrendszer;
IV. Török Hódoltság, Redemptio.

A történelmi eseményeket a tér három síkjában kívánjuk bemutatni: 1. Padló alatti sík; 2. Szemmagasság síkja; 3. Mennyezet síkja.

További állandó kiállító terek:
• Templomrom
• Sáncárok és cölöpfal
• Feltárt sírok
• jurta a korszaknak megfelelően berendezve tárgyakkal, viseletekkel
• Árpád-kori földház külső kemencével és nyitott karámmal,
• Kun-kori lakóház veremsorral,
• XIX. századi tanya istállóval, tyúkóllal, góréval és gémeskúttal
• Kunhalom

A fejlesztés korszerű, energiatakarékos módon valósul meg, illetve megújuló energiát is felhasznál. A fejlesztés fizikai és infokommunikációs akadálymentesítést tartalmaz. Az emlékpark üzemeltetője: Szank Községi Önkormányzat lesz. Az emlékpark márciustól decemberig tart nyitva.

További információ kérhető:
Palotás Olga Judit, pályázati referens
Szank Községi Önkormányzat
Telefonszám: +36 77 495 087
e-mail cím: szankgazdalkodas@t-online.hu

Egyéb dokumentumok