Szank Községi Önkormányzat honlapja

Szanki Méz és Meggyfesztivál

A Méz és Meggyfesztivál a település legnagyobb nyári rendezvénye. 2009 óta minden évben a meggy érésének idején, általában június végén kerül megrendezésre. A fesztivál kétnapos, ahol a vendégek megismerkedhetnek és kóstolhatják a helyben készített mézeket és helyben termett meggyet, valamint az ezekből készült gasztronómiai ínyencségeket.A szórakozásról neves sztárvendégek, (énekesek, humoristák, színészek) ügyességi versenyek, változatos és ötletes programok gondoskodnak.

2010 óta kísérő rendezvények is szerepelnek a programok között. A mezőgazdászoknak, szakmai bemutatókat, előadásokat szerveznek, hogy minél „helyibbé” tegyék a fesztivált a résztvevők számára. A fesztivál specialitásai: a meggybólé, meggypálinka, meggylekvár, csokis meggy, meggyes rétes, meggyes lepény és a helyi mézkülönlegességek- közöttük a selyemfű méz is. Hagyomány a Meggykirálynő és Mézkirályválasztás és a Guiness Rekordkísérlet.

Rekordkísérletek között szerepelt már a világ leghosszabb mézesmadzagjának elhúzása; a világ legnagyobb meggy – Magyarország térképének az elkészítése; a léggömbökből készülő mézsejt, benne páros meggyel, amit több mint ezer ember segített „kirajzolni”.

A településen kívül legtöbben a környékről érkeznek a fesztiválra, de az ország más tájairól, még külföldről is idelátogatnak, hogy résztvevők lehessenek a rendezvényen. Az első két évben a fesztiválon kevéssel ezer fő alatti volt az érdeklődők száma. A 3. fesztiválon több mint ezren vettek részt. 2012-től a rendezvényen résztvevők száma meghaladta 2 ezer főt. A fesztivál programsorozatát évről – évre, újabb – és újabb érdekes és ötletes programokkal bővítik a szervezők.